Google
 

8 Ekim 2007 Pazartesi

BELLEK

BELLEK
Bilgisayarınızdan alacağınız performans, işlemcinin hızı kadar bellek modülünün kapasitesine de bağlıdır. Bellek modülleri, işlemci ve sabit disk arasında köprü görevini üstlenirler ve veri akışı hızlı bir şekilde gerçekleşir.
Bilgisayarda programlar çalışırken işlemci gereken dosyaları sabit disk üzerinden okumaz. .EXE ya da .DLL gibi dosyalar öncelikle sabit diskten belleğe ulaştırılır işlemci bu dosyaları bellek aracılığıyla kullanır. Bunun nedeni bellek üzerinden yapılan işlemlerin daha hızlı olabilmesidir. İşlemcinin bellek modülleri ile iletişim kurması, sabit diskle iletişim kurmasına oranla 60 bin kat daha hızlıdır. Çalıştırılan her program, belli bir bellek kapasitesine ihtiyaç duyar. İhtiyaç duyulan toplam bellek kapasitesi toplam bellekten büyükse, devreye "virtual memory" yani sanal bellek girer. Yani RAM büyüklüğü yetersiz kaldığında sabit diskin bir bölümü bellek olarak kullanılır. Bu durumda sabit disk üzerinde "swap" adı verilen bir dosya yaratılır. Bellek üzerinde yazılması gereken dosyalar bu dosya altında toplanır. İşlemci önemli dosyalara"swap" dosyası üzerinden ulaşır. Sanal bellek sadece gerekli durumlarda kullanılır ve performansı düşürür. Çünkü sabit diskin erişim hızı bellekten kat kat düşüktür.
Son bilgisayar sistemlerinde en çok karşılaşılan bellek tipi, DDR-SDRAM dir. DDR-SDRAM, bir çevrim içerisinde yükselen ve alçalan noktalardan bilgi okuyabilme özelliğine sahiptir. SDRAM modülü sadece tek bir doğrultuda veri erişimine izin verir. DDR-SDRAM modülü ise verilere aynı anda iki farklı doğrultuyu kullanarak ulaşır.Bu yüzden aynı MHz lik SDRAM e göre DDR-SDRAM hızı iki kat daha fazladır. İlk çıkan DDR-SDRAM modülleri PC1600 adıyla 200MHz lik çalışma hızı ile piyasaya çıkmıştı. Sonradan bunu PC2100 takip etti ve hızı 266MHz'e yükseldi. PC 2100'ün ardından 333MHz hızlı PC2700 ve 400MHz hızlı PC3200 piyasaya sürüldü. Bugün 466Mhz hızlı PC3700 ve 500MHz hızlı PC4000 DDR-SDRAM lere rastlamak mümkündür. DDR-SDRAM ile birlikte son teknoloji RDRAM ler de piyasaya çıkmıştır. İki farklı RDRAM tipi vardır. Bunlar; 1.6 GB'lık bant genişliğ sunan 800MHz hızlı PC 800 ve 2.1GB bant genişliğine sahip 1066MHz hızlı PC1066 dır. RDRAM modüllerinde 184 adet kontak noktası kullanılmaktadır. Çalışma hızları nedeniyle aşırı ısındıklarından, özel soğutucularla çevrelenmişlerdir.

Hiç yorum yok:

webuzmani.blogspot.com

HTML KODLARI SEÇ BEĞEN