Google
 

8 Ekim 2007 Pazartesi

OPTİK SÜRÜCÜ

OPTİK SÜRÜCÜ
CD ler 700MB veriyi tek bir disk üzerinde saklayabilmektedirler. 4.7GB ile 17GB arasında değişen kapasitedeki DVD ler de son zamanlarda CD lerin yerini almaya başladı. CD yazıcılar da son zamanlarda yedekleme alternatiflerinin en başında gelmektedir. CD okuyucu ve yazıcıların veri akış hızı X ile ifade edilmektedir. Günümüzde CD sürücülerin pek çoğu 52X veri akışını desteklemektedirler. 1X, saniyede 150KB'lık veri akışını gösterir. 52X CD sürücülerde veri akış hızı 7800KB/s'dir. CD yazıcılarda hız 3 farklı X değeri ile belirtiliyor. İlki CD okuma hızını belirtiyor. Diğer iki X ise yazma ve yeniden yazma hızını göstermektedir. CD yazma ve okuma hızı genellikle 52X olarak karşımıza çıkmaktadır. CD yazıcıların çoğunda 24X yeniden yazma hızıyla karşılaşıyoruz.
Piyasada bulunan DVD sürücülerin çoğu 12X veri okuma hızı sunmaktadırlar. Bu X değerinin karşılığı CD ile aynı değildir. DVD için X 1352 KB/s'dir. 12X'lik bir DVD sürücü için maksimum hız 16224 KB/s'dir. DVD yazıcılar için ise son zamanlarda 8X yazma ve 4X yeniden yazma özellikleri mevcuttur. DVD yazıcıda 3 farklı DVD formatı bulunmaktadır. Bunlardan ilki DVD-RAM 'dir. DVD-RAM diskin içerdiği verilere ulaşmak için DVD-RAM yazıcıya ya da DVD-ROM sürücüye sahip olmak gerekir. Günümüzde veri yedeklemede kullanılan DVD-RAM formatı gelecekte yerini diğer formatlara bırakacak gibi görünüyor. Diğer iki format ise DVD-RW ve DVD+RW formatlarıdır. "+" formatı Philips, Sony, Hewlett-Packard, Dell, Ricoh ve Yamaha gibi isimler tarafından destekleniyor. "-"formatı ise Panasonic, Hitachi ve Toshiba'nın desteğini almaktadır. DVD+RW, multisession yazma işlemlerinde DVD-RW'dan daha başarılıdır. DVD-RW ise şu an bulunabilecek en uyumlu formattır. Son zamanlarda her iki formatı da destekleyen yazıcılara rastlamak mümkün. Hatta bazıları üçüncü olarak DVD-RAm formatını da desteklemektedirler.
DVD ve CD yazıcılarda sabit disklerdeki gibi tampon bellek(buffer) bulunur. Bazı durumlarda verilerin tampon bellek üzerine yazılma hızı gerekenden fazla ya da az olabilir. Bu hataya "Buffer Underrun/Overrun" hatası adı verilir. Son zamanlarda üretilen optik okuyucular üzerinde yer alan Burn-Proof, Just Link, Seamless link ve Smart Link gibi kavramlar "Buffer Underrun"a karşı geliştirilen koruma teknolojileridir. Temelde bu ibarelerin hepsi aynı görevi üstlenmektedirler.

Hiç yorum yok:

webuzmani.blogspot.com

HTML KODLARI SEÇ BEĞEN